Dzisiejszy post został zainspirowany pytaniem na tym blogu. Jedna z czytelniczek - JUKU - w poście o kolagenie dodała taki komentarz
Witam.
Ja znalazłam kolagen za 13zł, czy to obojętne czy kupię kolagen za 150zł czy za 13? W końcu kolagen to kolagen...
No i na chłopski rozum - powinno być dokładnie tak jak pisze. Niestety rzeczywistość już nie jest taka różowa - i prawda wygląda trochę inaczej. A dokładnie......
Czy zdajecie sobie sprawę, że w kosmetykach
jest stosowanych aż 7 różnych odmian kolagenu?? Oczywiście różnią się
one sposobem pozyskiwania i przetwarzania oraz - co najważniejsze dla
nas użytkowniczek faktycznym działaniem odmładzającym na naszą skórę.
Więc jeśli kupiłyście produkt z kolagenem - nie dziwcie się że nie
przyniósł on oczekiwanych efektów. Po prostu ze względu na odmianę
kolagenu - nie miał prawa zadziałać. A producenci jak to producenci.
Często nabierają wody w usta i w ogóle nie podają informacji jakiego
rodzaju kolagenu użyli do produkcji kosmetyku. I wtedy zonk. To co miało
wygładzić zmarszczki nawet trochę nie nawilżyło skóry. Więc, aby dłużej
nie dawać się tak łatwo wpuszczać w maliny - dzisiejszy post.
Rodzaje kolagenu
1. Kolagen zwierzęcy
- może być uzyskiwany z ponad 20 rożnych typów białek, które znajdują
się w tkance łącznej. Białka te w niewielkim stopniu różnią się między
sobą strukturą, jednak już te niewielkie różnice są na tyle znaczące -
że wpływają na ich właściwości. Kolagen pozyskiwany od wyższych
kręgowców ma tą cechę, że tworzy bardziej gęstą sieć i ma wyższą
temperaturę denaturacji - czyli rozpadu białka. A im bardziej
rozbudowane usieciowanie kolagenu - tym większa jest stabilność włókien
kolagenowych oraz gęstość i wytrzymałość kolagenu. Jednak - to nie jest
pożądana cecha kolagenu wykorzystywanego do produkcji kosmetyków.
Większa i bardziej gęsta sieć kolagenowa zmniejsza jego rozpuszczalność w
wodzie - a tym samym aktywność kolagenu w kosmetyku. Również sposób
obróbki białek zwierzęcych aby wydobyć z nich kolagen należy do metod
bardzo radykalnych - podczas których surowiec jest poddawany agresywnej
obróbce chemicznej lub enzymatycznej, lub jednej i drugiej. W wyniku
czego białko jest znacznie bardziej zdegradowane, a kolagen ma mniejsze
szanse zwalczyć nasze zmarszczki. Ten rodzaj kolagenu uzyskuje się
zwykle ze skór bydlęcych czy wieprzowych.
2. Kolagen natywny
- najbardziej pożądany w
kosmetykach. Jest to rozpuszczalna w wodzie
forma kolagenu trzeciorzędowego tkanki łącznej wytwarzanej ze skór ryb.
Charakteryzuje się znacznie mniejszą siecią - dzięki czemu dużo łatwiej
jest uzyskać końcowy produkt - jakim jest żel kolagenowy. Dodatkowo do
jego wytwarzania stosuje się delikatne metody przetwarzania białka - tak
by kolagen zachował jak najwięcej ze swoich pierwotnych właściwości.
Ten rodzaj kolagenu ma zdolność wnikania w skórę - dociera aż do skóry
właściwej. I właśnie taki rodzaj aktywnego kolagenu znajdziecie w polskim kolagenie firmy Colway
3. Kolagen hydrolizowany - żelatyna. Ta
odmiana kolagenu powstaje w wyniku termicznej obróbki białka. Podczas
tej obróbki dochodzi do zniszczenia sieci kolagenowej a także wiązań
peptydowych białek kolagenowych. To co otrzymujemy w wyniku tego
procesu to mieszanina fragmentów łańcuchów kolagenowych o różnej masie
cząsteczkowej. W wyniku zniszczenia struktury przestrzennej białka
charakteryzuje się małą aktywnością biologiczną i słabym działaniem w
kosmetykach. Warto dodać że jest uzyskiwany w pierwszej fazie poprzez
działanie silnych zasad i kwasów - dzięki czemu jest wytwarzany nie
tylko ze skór - ale także z kości. Dzięki dostępności oraz małych
kosztów zakupu surowca do produkcji żelatyny sprawiają że jest to
najtańszy rodzaj kolagenu wykorzystywany do produkcji kosmetyków.
Oczywiście przez zniszczoną strukturę nie jest w stanie poprawić naszego
wyglądu - jest po prostu niepełnowartościowym półproduktem - po który
chętnie sięgają producenci kosmetyków, gdy chcą obniżyć koszty
wytwarzania kremów itp. Zastosowanie znajduje także w przemyśle
spożywczym - wszyscy znamy żelatynę - służącą do zagęszczania i
otrzymywania galarety
4. Atelokolagen - jest to
przetworzony kolagen zwierzęcy będący pochodną kolagenu
pierwszorzędowego. Wytwarza się go w ten sposób, iż poddaje się białko
procesom trawienia pepsyną - w wyniku czego usuwane są telopeptydy,
które z kolei odpowiadają za immunogenność białka - czyli procesy
obronne organizmu. Innymi słowy to czy nasz organizm potraktuje to
białko jako obce i zaatakuje je. Dzięki właśnie takiej obróbce
atelokolagen wykorzystywany jest jako nosnik białek i kwasów
nukleinowych w systemach dostarczania leków. Aktualnie jest także
wykorzystywany w kosmetykach. W połaczeniu z kwasem hialuronowym -
pobudza komórki do wytwarzania własnego kolagenu, wygładza skórę od
środka, zwiększa jej elastyczność. Sprawia także że kontury twarzy są
mocniej zarysowane
5. Mikrokolagen - są to
niewielkie cząsteczki białek, które potrafią naśladować fragmenty
naturalnego kolagenu. Ze względu na swoje małe rozmiary - docierają do
fibroblastów - a tam stymulują je do zwiększonej produkcji wszystkich
białek podporowych skóry. Mikrokolagen jest w stanie poprawić strukturę i
sprężystość skóry oraz wyraźnie wygładzić już istniejące zmarszczki
6. Kolagen liofilizowany -
jak sama nazwa wskazuje otrzymywany w wyniku procesu liofilizacji
(czyli suszenie w temperaturze poniżej 0 `stopni i przy znacznie
obniżonym ciśnieniu). Dzięki takiej właśnie obróbce kolagen zachowuje
swoją aktywność. Kolagen uzyskiwany w ten sposób jest najczęściej
wykorzystywany przy produkcji suplementów diet, maseczek do twarzy, czy
opatrunków kolagenowych. Ich cechą wspólna jest stosunkowo wysoka cena -
co spowodowane jest wysokimi kosztami uzyskiwania tej odmiany kolagenu
7. Kolagen roślinny (fitokolagen)
- są to wielocukry pochodzenia roślinnego, nadające skórze ochronny
film ściągający. Film ten jest podobny do kolagenu zwierzęcego. Jednakże
na tym podobieństwa się kończą - ponieważ w zupełnie inny sposób
działaja niż kolagen. Sama nazwa to już skrót myślowy - kolagen to
białko typowo zwierzęce. W kolagenie zwierzęcym występują dwa podstawowe
aminokwasy - hydroksyprolina i hydroksylizyna - charakterystyczne
właśnie dla tego białka. Natomiast rośliny posiadają inne białko -
ekstensynę - które mimo że w swoim składzie zawiera hydroksyprolinę, to
jednak jest zupełnie inaczej zbudowane w porównaniu z kolagenem. Dlatego
też ekstensyna działa podobnie jak kolagen - ale nie identycznie - i
nie jest w stanie zastąpić białka zwierzęcego
I na
koniec małe podsumowanie :) Bo wierzę że ciężko było przejść przez ten
artykuł - unikajcie żelatyny, szukajcie kolagenu natywnego pozyskiwanego
z ryb. To on najwięcej dobrego zrobi dla Waszej skóry i właśnie po jego
stosowaniu zauważycie różnicę
Ps. Art. Napisany na podstawie "Chemia nowoczesnych kosmetyków" - Alicji Marzec
Ps. 2 Znajdziecie go również na blogu http://zmarszczkowo.blogspot.com/2014/01/odmiany-kolagenu-stosowane-w-kosmetykach.html
Regularnie stosuję kolagen linerase dzięki czemu moja skóra jest jedrnka, gładka i w dobrej kondycji. Według mnie używanie kolagenu jest bardzo ważne.
OdpowiedzUsuń