Czy kolagen kolagenowi jest równy??

Dzisiejszy post został zainspirowany pytaniem na tym blogu. Jedna z czytelniczek - JUKU - w poście o kolagenie dodała taki komentarz

Witam. Ja znalazłam kolagen za 13zł, czy to obojętne czy kupię kolagen za 150zł czy za 13? W końcu kolagen to kolagen...

No i na chłopski rozum - powinno być dokładnie tak jak pisze. Niestety rzeczywistość już nie jest taka różowa - i prawda wygląda trochę inaczej. A dokładnie......

 


Czy zdajecie sobie sprawę, że w kosmetykach jest stosowanych aż 7 różnych odmian kolagenu?? Oczywiście różnią się one sposobem pozyskiwania i przetwarzania oraz - co najważniejsze dla nas użytkowniczek faktycznym działaniem odmładzającym na naszą skórę. Więc jeśli kupiłyście produkt z kolagenem - nie dziwcie się że nie przyniósł on oczekiwanych efektów. Po prostu ze względu na odmianę kolagenu - nie miał prawa zadziałać. A producenci jak to producenci. Często nabierają wody w usta i w ogóle nie podają informacji jakiego rodzaju kolagenu użyli do produkcji kosmetyku. I wtedy zonk. To co miało wygładzić zmarszczki nawet trochę nie nawilżyło skóry. Więc, aby dłużej nie dawać się tak łatwo wpuszczać w maliny - dzisiejszy post.
Rodzaje kolagenu

1. Kolagen zwierzęcy - może być uzyskiwany z ponad 20 rożnych typów białek, które znajdują się w tkance łącznej. Białka te w niewielkim stopniu różnią się między sobą strukturą, jednak już te niewielkie różnice są na tyle znaczące - że wpływają na ich właściwości. Kolagen pozyskiwany od wyższych kręgowców ma tą cechę, że tworzy bardziej gęstą sieć i ma wyższą temperaturę denaturacji - czyli rozpadu białka. A im bardziej rozbudowane usieciowanie kolagenu - tym większa jest stabilność włókien kolagenowych oraz gęstość i wytrzymałość kolagenu. Jednak - to nie jest pożądana cecha kolagenu wykorzystywanego do produkcji kosmetyków. Większa i bardziej gęsta sieć kolagenowa zmniejsza jego rozpuszczalność w wodzie - a tym samym aktywność kolagenu w kosmetyku. Również sposób obróbki białek zwierzęcych aby wydobyć z nich kolagen należy do metod bardzo radykalnych - podczas których surowiec jest poddawany agresywnej obróbce chemicznej lub enzymatycznej, lub jednej i drugiej. W wyniku czego białko jest znacznie bardziej zdegradowane, a kolagen ma mniejsze szanse zwalczyć nasze zmarszczki. Ten rodzaj kolagenu uzyskuje się zwykle ze skór bydlęcych czy wieprzowych.

2. Kolagen natywny - najbardziej pożądany w
kosmetykach. Jest to rozpuszczalna w wodzie forma kolagenu trzeciorzędowego tkanki łącznej wytwarzanej ze skór ryb. Charakteryzuje się znacznie mniejszą siecią - dzięki czemu dużo łatwiej jest uzyskać końcowy produkt - jakim jest żel kolagenowy. Dodatkowo do jego wytwarzania stosuje się delikatne metody przetwarzania białka - tak by kolagen zachował jak najwięcej ze swoich pierwotnych właściwości. Ten rodzaj kolagenu ma zdolność wnikania w skórę - dociera aż do skóry właściwej. I właśnie taki rodzaj aktywnego kolagenu znajdziecie w polskim kolagenie firmy Colway

3. Kolagen hydrolizowany - żelatyna. Ta odmiana kolagenu powstaje w wyniku termicznej obróbki białka. Podczas tej obróbki dochodzi do zniszczenia sieci kolagenowej a także wiązań peptydowych  białek kolagenowych. To co otrzymujemy w wyniku tego procesu to mieszanina fragmentów łańcuchów kolagenowych o różnej masie cząsteczkowej. W wyniku zniszczenia struktury przestrzennej białka charakteryzuje się małą aktywnością biologiczną i słabym działaniem w kosmetykach. Warto dodać że jest uzyskiwany w pierwszej fazie poprzez działanie silnych zasad i kwasów - dzięki czemu jest wytwarzany nie tylko ze skór - ale także z kości. Dzięki dostępności oraz małych kosztów zakupu surowca do produkcji żelatyny sprawiają że jest to najtańszy rodzaj kolagenu wykorzystywany do produkcji kosmetyków. Oczywiście przez zniszczoną strukturę nie jest w stanie poprawić naszego wyglądu - jest po prostu niepełnowartościowym półproduktem - po który chętnie sięgają producenci kosmetyków, gdy chcą obniżyć koszty wytwarzania kremów itp.  Zastosowanie znajduje także w przemyśle spożywczym - wszyscy znamy żelatynę - służącą do zagęszczania i otrzymywania galarety


4. Atelokolagen - jest to przetworzony kolagen zwierzęcy będący pochodną kolagenu pierwszorzędowego. Wytwarza się go w ten sposób, iż poddaje się białko procesom trawienia pepsyną - w wyniku czego usuwane są telopeptydy, które z kolei odpowiadają za immunogenność białka - czyli procesy obronne organizmu. Innymi słowy to czy nasz organizm potraktuje to białko jako obce i zaatakuje je. Dzięki właśnie takiej obróbce atelokolagen wykorzystywany jest jako nosnik białek i kwasów nukleinowych w systemach dostarczania leków. Aktualnie jest także wykorzystywany w kosmetykach. W połaczeniu z kwasem hialuronowym  - pobudza komórki do wytwarzania własnego kolagenu, wygładza skórę od środka, zwiększa jej elastyczność. Sprawia także że kontury twarzy są mocniej zarysowane

5. Mikrokolagen - są to niewielkie cząsteczki białek, które potrafią naśladować fragmenty naturalnego kolagenu. Ze względu na swoje małe rozmiary - docierają do fibroblastów - a tam stymulują je do zwiększonej produkcji wszystkich białek podporowych skóry. Mikrokolagen jest w stanie poprawić strukturę i sprężystość skóry oraz wyraźnie wygładzić już istniejące zmarszczki

6. Kolagen liofilizowany - jak sama nazwa wskazuje otrzymywany w wyniku procesu liofilizacji (czyli suszenie w temperaturze poniżej 0 `stopni i przy znacznie obniżonym ciśnieniu). Dzięki takiej właśnie obróbce kolagen zachowuje swoją aktywność. Kolagen uzyskiwany w ten sposób jest najczęściej wykorzystywany przy produkcji suplementów diet, maseczek do twarzy, czy opatrunków kolagenowych. Ich cechą wspólna jest stosunkowo wysoka cena - co spowodowane jest wysokimi kosztami uzyskiwania tej odmiany kolagenu

7. Kolagen roślinny (fitokolagen) - są to wielocukry pochodzenia roślinnego, nadające skórze ochronny film ściągający. Film ten jest podobny do kolagenu zwierzęcego. Jednakże na tym podobieństwa się kończą - ponieważ w zupełnie inny sposób działaja niż kolagen. Sama nazwa to już skrót myślowy - kolagen to białko typowo zwierzęce. W kolagenie zwierzęcym występują dwa podstawowe aminokwasy - hydroksyprolina i hydroksylizyna - charakterystyczne właśnie dla tego białka. Natomiast rośliny posiadają inne białko - ekstensynę - które mimo że w swoim składzie zawiera hydroksyprolinę, to jednak jest zupełnie inaczej zbudowane w porównaniu z kolagenem. Dlatego też ekstensyna działa podobnie jak kolagen - ale nie identycznie - i nie jest w stanie zastąpić białka zwierzęcego
I na koniec małe podsumowanie :) Bo wierzę że ciężko było przejść przez ten artykuł - unikajcie żelatyny, szukajcie kolagenu natywnego pozyskiwanego z ryb. To on najwięcej dobrego zrobi dla Waszej skóry i właśnie po jego stosowaniu zauważycie różnicę

Ps. Art. Napisany na podstawie "Chemia nowoczesnych kosmetyków" - Alicji Marzec
Ps. 2 Znajdziecie go również na blogu http://zmarszczkowo.blogspot.com/2014/01/odmiany-kolagenu-stosowane-w-kosmetykach.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jak pokonac rozstepy? © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka